DUURZAAM TOERISME IN MAROKKO


Substainable Developments Goals

Marokko is al enkele jaren hard aan het werk om de Sustainable Development Goals te bereiken. Marokko is in 2018 uitgeroepen tot het Afrikaanse land dat het meeste vooruitgang heeft geboekt bij het realiseren van deze doelen. Hieronder lees je over enkele projecten die Marokko de afgelopen decennia heeft gerealiseerd en andere actuele thema’s. Lees verder voor tips over hoe je jouw reis ook zo duurzaam mogelijk kan maken!

Zonnecentrale Noor

Zonnecentrale Noor

Een van de doelen die de afgelopen 10 jaar centraal heeft gestaan binnen Marokko, is om minder afhankelijk te worden van buitenlandse energie.

In 2013 is Marokko begonnen met het bouwen van de grootste zonne-installatie ter wereld genaamd Noor. Noor betekent licht in het Arabisch. Op dit moment neemt de zonnecentrale meer dan 3.000 hectare land in beslag en genereert het energie voor zo’n 2 miljoen mensen. Er wordt namelijk zo’n 580 Megawatt aan energie opgewekt! Het doel is om heel Marokko van energie te kunnen voorzien. Wil je nog meer technische details weten?
Lees dan hier verder!

Stuwmeren

Naast het opwekken van energie via zonnecentrales wekt Marokko al jaren elektriciteit op via stuwmeren. Dit was een project van de koning Hassan II. Op het moment telt Marokko zo’n 50 stuwmeren. De stuwmeren worden niet alleen gebruikt voor het opwekken van energie maar ze dienen ook als wateropslag. In de herfstperiode valt er altijd veel regen. Deze regen wordt opgeslagen in de stuwmeren en de stuwdammen worden geopend wanneer er water nodig is. Leuk weetje: Koning Hassan II was ook een fervent golfer, en daarom legde hij bij verschillende stuwmeren golfbanen aan! Nog steeds is Marokko een geliefd land bij golfers. Meer en meer golfbanen gebruiken “gerecycled water”.

Verwoestijning

Verwoestijning is een ander actueel onderwerp in Marokko. Door de klimaatverandering wordt het in veel gebieden steeds warmer en valt er minder regen. Hierdoor sterven de planten en bomen en zijn er steeds minder wortels om de grond vast te houden. Landbouw is in deze gebieden bijna onmogelijk.

Daarom is het zo belangrijk om niet alleen in Marokko maar ook in andere Afrikaanse landen het planten van bomen te stimuleren. Want de bomen zullen de bodemgrond weer laten herstellen en het regenwater kunnen vasthouden. Niet alleen is dit goed voor de natuur maar ook om de armoede in deze gebieden te verminderen.

Stimuleren van boerderijen

Om de verwoestijning tegen te gaan, stimuleert de Marokkaanse Koning Mohammed VI mensen om een boerderij te beginnen. Dit doet hij door stukken grond beschikbaar te stellen voor de prijs van 99€/jaar.
Olijfbomen, dadelpalmen, cactusvijgen vol etherische olie en met vezels voor cactuszijde (om te weven) zijn een aantal voorbeelden van wat er verbouwd kan worden op deze stukken grond.
Niet alleen economisch heeft dit positieve gevolgen. Maar ook houden deze gewassen vocht vast wanneer er regen valt. Dit helpt om overstromingen tegen te gaan en te voorkomen dat vruchtbare grond wegstroomt.
Lijkt het jou ook wel wat, een eco-boerderij beginnen in Marokko?!

Groene moskee-initiatief

In de afgelopen jaren is Marokko het groene moskee-initiatief gestart. Dit is een project waarbij Marokko zijn duizenden staatsmoskeeën wil verduurzamen. Groen is niet voor niets de kleur van de Islam én van de natuur! De Koutoubia Moskee in Marrakech en de As-Sounna Moskee in het centrum van Rabat zijn in 2020 door Greenpeace uitgeroepen tot de twee meest milieuvriendelijke moskeeën ter wereld. De moskeeën maken gebruik van zonne-energie, energiezuinige led verlichting en zonneboilers.

Verbod op plastic

Tot slot is er sinds juli 2016 een verbod op het fabriceren, in- en uitvoeren, verkopen en gebruiken van plastic tassen! Marokkanen waren één van de grootste verbruikers van plastic tasjes. Gemiddeld werden er zo’n 900 tasjes per persoon per jaar gebruikt. Nu krijg je bij je aankoop (zelfs in de souks!) een biologisch afbreekbaar stoffen tasje. In de supermarkten (voor de groenten) en apotheken worden veelal papieren zakjes gebruikt. Je kunt natuurlijk ook je eigen tas mee nemen als je gaat shoppen!

Respect voor de natuur

Wij zijn ons ervan bewust dat ook de toeristische sector een bijdrage levert aan de klimaatverandering. Wij willen dan ook heel graag duurzaam toerisme stimuleren. Hier onder vertellen wij u hoe wij dit doen en geven wij u een aantal tips die u kunt toepassen tijdens uw reis!

Less plastic

Als onderdeel van duurzaam toerisme nemen wij tijdens onze reizen in Marokko 5 liter bidons met water mee. Op deze manier wordt er in plaats van drie losse 1,5 liter flessen, 1 bidon gekocht.

De 1,5 liter flessen komen op de afvalhoop terecht terwijl de bidons juist worden hergebruikt.

Wanneer een reis tot zijn einde komt laten wij de bidons dan ook achter bij een nomaden familie of bij een handelaar langs de kant van de weg. Deze mensen zijn hier erg blij mee want zij kunnen de bidons weer vullen met water, olie of melk.

Dades Reizen Fles

Nog steeds worden er per minuut wereldwijd 1 miljoen plastic flessen verkocht. Wij helpen graag mee aan het verminderen van dit aantal. Hier kunt u ook aan meehelpen!

Dit kunt u doen door een Dades Reizen fles aan te schaffen. De fles is gemaakt van aluminium, heeft een inhoud van 770 ml en aan de dop zit een karabijnhaak bevestigd.
De fles is hierdoor erg handig tijdens het wandelen! Vul de herbruikbare fles gemakkelijk met water uit de bidon. Op deze manier heeft u altijd uw eigen fles bij de hand en helpt u de natuur ook een handje mee!

U kunt de fles bij ons aanschaffen voor €10,00.

Leave nothing but footprints

In Marokko wordt veel afval in de natuur gedumpt. Van de 1 miljoen ton plastic afval die er jaarlijks wordt geproduceerd eindigt 33% in de natuur.

Onze gidsen zorgen er altijd voor dat zij een papieren of stoffen zak bij zich hebben waarin het afval verzameld wordt. U kunt er natuurlijk ook zelf een meenemen voor uw persoonlijk afval.
Het afval wordt verbrand of in de “bewoonde” wereld netjes in de prullenbak gedaan.

Op deze manier blijft er geen afval achter in de natuur.

Respect voor de religie, cultuur en omgangsvormen

Respect voor de lokale bevolking

De godsdienst die in Marokko overheerst is de islam. Zo’n 98% van de bevolking is moslim. De minderheid van de bevolking is christen of joods.
Om het duurzaam toerisme nog verder te stimuleren, hebben wij een aantal aandachtspunten voor u op een rij gezet voor wanneer u op reis gaat:

Voor reizigers is het bedekken van de schouders, de knieën en de bovenarmen gewenst. Door u enigszins bedekt te kleden (en daarmee uw respect te tonen) zult u merken dat de lokale bevolking ook respectvol met u omgaat. Op deze manier zult u ook makkelijker contact krijgen met de locals!

In Marokko is alcohol niet overal te verkrijgen. Binnen de medina (de oude stad) is verkoop alcohol verboden, behalve in enkele etablissementen met een speciale vergunning. Daarentegen kunt u in de nieuwe stad in sommige supermarkten wel alcohol kopen. In de meeste riads en kleine hotels in de rest van het land wordt geen alcohol verkocht. Het is ook aan te raden om toestemming te vragen om gekochte alcohol in een hotel of Riad aan tafel te nuttigen. In de grotere/ luxere of buitenlandse hotels is alcohol vaak wel te verkrijgen.

Wanneer u een foto wilt maken van een persoon, moet u erbij bedenken dat het respectvol is om hier eerst toestemming voor te vragen.

Go Local

Werken met lokaal personeel

Bij Dades Reizen werken wij graag samen met de lokale bevolking.

Zo hebben wij verschillende lokale freelance chauffeurs in dienst en werken er in onze Riad Orange lokale mannen en vrouwen.

Het personeel dat vast bij ons in dienst is, staan allemaal onder contract en ze zijn hierdoor verzekerd voor zijn/haar ziektekosten.

De lokale gidsen (in de verschillende steden en valleien) kennen wij al jarenlang en zij hebben aan ons een vaste klant. Wij betalen ze een hoger dagtarief dan gebruikelijk, zodat ze u niet meenemen naar toeristische winkels.

Authentieke/kleinschalige accomodaties

Tijdens de reizen die wij organiseren verblijven onze reizigers in kleinschalige/authentieke accomodaties waarvan velen gerund worden door lokale eigenaren. Vooral tijdens de formule “authentieke charme” ! Zo verblijven bijvoorbeeld onze reizigers tijdens de 50+ reizen in riads (stadspaleisjes) en in kasbahs (lemen zandkastelen). Ook tijdens de familiereizen kan het zijn dat u in een familiaal hotel slaapt, waar de kinderen van de eigenaar graag een potje voetbal spelen met jullie kinderen!
Ook tijdens de individuele reizen is dit een leuke manier om in contact te komen met de locals.

Op bezoek bij de lokale bevolking

Het bezoeken van lokale families integreren wij graag in onze reizen.

Op bezoek bij een nomaden familie in het Atlasgebergte of bij een Berberfamilie in het Rifgebergte of bv in de Dadesvallei.
Zij zullen u zeer gastvrij en vriendelijk ontvangen! Het zal dan ook een beleving zijn die u nooit zal vergeten.
Tijdens uw bezoek kunt u ervaringen uitwisselen over de verschillen tussen de beide culturen. Het is leuk om een kleinigheidje mee te nemen uit Nederland. Denk aan stroopwafels of theedoeken met Nederlandse taferelen erop. Dit waarderen zij zeer! Een leuke interactie die door beide zijden wordt geapprecieerd.