Arganolie en de 5 beste Marokkaanse schoonheids-producten.

Geest & uiterlijk

In onze westerse wereld is uiterlijk erg belangrijk. Het aanbod aan schoonheidsproducten, zoals  Marokkaanse arganolie, op de markt is gigantisch groot! De laatste jaren is er een duidelijke trend: mensen kiezen steeds vaker voor pure en unieke producten ipv de neppe variant met chemische ingrediënten. Als je goed voor jezelf zorgt, heeft dit ook een effect op je geest! Mensen zijn op zoek naar een gezonde uitstraling en levensstijl. In deze blog over Marokkaanse schoonheidsproducten leer je welke de 5 pure producten zijn die Marokkaanse vrouwen al eeuwenlang gebruiken en waar ze dat doen! Daarnaast vind je ook tips voor een goede hammam in Marrakech of in Nederland. 

Marokkaanse producten

Al generaties lang worden in Marokko bijzondere en pure schoonheidsproducten van eigen bodem gebruikt, bereid volgens traditioneel recept. De recepten worden door gegeven van moeder op dochter. Zij dienen niet alleen om het lichaam grondig te reinigen, maar ook om de geest te zuiveren. Aan verschillende schoonheidsproducten worden zelfs magische krachten toe geschreven. Verderop gaan we 5 van deze producten bespreken, maar eerst krijgen jullie meer uitleg over de plaats waar de rituelen plaats vinden: in de hammam.

Hammam-Marrakech met arganolie massage

Naar de hammam

Waarschijnlijk weet je wel wat een hammam is. Zo niet: makkelijk gezegd is het een badhuis dat afstamt uit de Romeinse tijd.  Dit is een plek waar mensen samen komen voor hun wekelijkse wasbeurt. Om te ontspannen en om hun lichaam goed te verzorgen. Marokkaanse vrouwen bezoeken de hammam liefst 1x/ week en het is een belangrijk onderdeel van hun schoonheidsritueel. Een bezoek aan de hammam zorgt er namelijk voor dat alle gifstoffen je lichaam verlaten, dat je bloed beter stroomt en dat je huid wordt gezuiverd. Dit betekent dus dat het niet alleen goed is voor een verzorgd uiterlijk, maar dat een bezoekje aan de hammam ook écht een positieve werking heeft op lichaam en geest!

Wil jij ook een hammam bezoeken tijdens je Marokko-rondreis? Dan kun je kiezen uit een toeristische hammam in combinatie met een massage met arganolie. Of misschien kies je liever voor een lokale hammam: zo beleef je de hammam als een local.

Tips voor een fijne hammam in Marrakech en Nld:

Als je in Marokko zelf een hammam wilt ervaren als een local is Hammam Ziani echt een aanrader. Wil je liever naar een luxe hammam met iets soepelere tradities, zoals samen met je man of vrouw in dezelfde ruimte zitten? Dan raad ik in Marrakech Hammam de la Rose en Kosy Spa aan! 

Als je logeert in Riad Orange dan kun je ook samen met een van de dames van het personeel een echte lokale hammam bezoeken.

Ook in Nederland en België kun je, voor of na je reis, genieten van het bezoek aan een traditionele hammam:

https://dunyahammam.nl/ in Rotterdam

https://fatamorganahammam.nl/ in Den Bosch

https://www.spahamamdusahara.nl/ in Amsterdam

http://www.hammam-almaghreb.be/ in Antwerpen

De 5 beste Marokkaanse schoonheidsproducten:

Savon beldi

Deze bruine zeep wordt bij de Marokkaanse bevolking al eeuwen gebruikt. Het is het belangrijkste product dat je nodig hebt bij een bezoekje aan de hammam. Savon Beldi is een 100% natuurlijke Marokkaanse olijfzeep. Hij bestaat voornamelijk uit zwarte olijven waar ook planten- en kruidenextracten aan worden toegevoegd. Deze zeep verwijdert alle dode huidcellen en zorgt ervoor dat je huid na het wassen baby-zacht aanvoelt. Dit komt doordat alle poriën worden geopend en al het vuil uit de diepere huidlagen wordt verwijderd. Savon beldi heeft dus een reinigende en verzorgende functie en sterker nog, het is geschikt voor elk huidtype!

Rhassoul (klei)

Wat een wonderproduct is dit zeg! Rhassoul is een vulkanische klei die uitsluitend te vinden is in het Atlasgebergte van Marokko. Het is dus een typisch Marokkaans schoonheidsproduct dat met name wordt gebruikt in hammams.  Je kunt het gebruiken als gezichtsmasker, maar dat niet alleen. Marokkaanse vrouwen gebruiken het over heel het lichaam, maar ook voor hun haar. Rhassoul-klei reinigt, zuivert, vermindert droogheid, verbetert de elasticiteit en de huidtextuur. Het zuivert bij meeëters en acne, verwijdert dode huidschilfers en ook siliconen uit het haar. Een modderbad dat deugd doet!

Arganolie 

Arganolie is de laatste jaren een bekend product geworden in de westerse wereld. In Marokko gebruiken de Berbervrouwen arganolie al eeuwen lang voor hun schoonheid en in het eten.  Arganbomen groeien in Marokko enkel langs kust, namelijk in het (beschermde) natuurgebied tussen Agadir en Essaouira.

Deze olie (die met de hand geperst wordt) kan op allerlei manieren worden gebruikt. Zo kun je het gebruiken voor je huid en voor je haren. Maar wist je ook al dat arganolie zeer geschikt is voor de verzorging van je nagelriemen, handen en lippen? De vraag naar arganolie wordt steeds groter en het aanbod van verschillende kwaliteiten steeds gevarieerder! Check dus altijd voor je aankoop of het wel echt pure arganolie is van een gecertificeerd vrouwen-coöperatief. 

Rozenolie 

Naast dat rozenolie een héérlijke geur heeft, heeft rozenolie ook een krachtige werking op de huid en het haar. Zo zorgt rozenolie ervoor dat je huid kalmeert en hydrateert. Daarnaast gaat deze olie huidveroudering tegen en zullen de wallen en/of donkere kringen onder je ogen zo goed als verdwijnen. Heb je littekens of brandwonden? Dan is rozenolie daar ook een zeer geschikt product voor! Bovendien werkt de olie ontspannend én stress verminderend. Wil jij zien waar dit product vandaan komt? Ga dan naar de rozenvallei in Marokko of sluit je aan bij de Rozenreis en neem wat rozenolie mee naar huis als souvenir of voor jezelf ;)

Marokkaanse henna
moroccan arganolie

Henna

Henna-versieringen worden traditioneel gezien gezet op de voeten en handen van vrouwen.

Maar wat is eigenlijk de betekenis van henna? De pasta (henna) wordt gemaakt van  de bladeren van henna-plantjes. Henna wordt vooral aangebracht tijdens speciale gelegenheden zoals het Offerfeest of een bruiloft. Henna zou namelijk geluk brengen, doordat het boze oog wordt afgeweerd! Verder heeft henna ook een geneeskrachtige werking. Zo worden kleine baby’s van top tot teen onder gesmeerd met henna om een mooie huid te krijgen (en veel geluk -baraka- natuurlijk).

Dit doen vrouwen ook in de hammam: ze smeren hun hele lichaam vol met henna en vergeten ook hun haren niet! Een natuurlijkere haarkleuring vind je niet. Vroeger werd henna zelfs gebruikt om een gebroken voet of arm te spalken. Het wordt namelijk hard als het opdroogt.

Je kunt zelf een puur decoratieve henna-tatoeage laten zetten bv bij het Henna Art Café in Marrakech. Laat je ons weten of het ook geluk heeft gebracht?

Deze blog werd geschreven door Jamilla de Ruygt als stage-opdracht voor Dades Reizen, juni 2020.