Marokkaanse gerechten
De Marokkaanse keuken staat bekend om het gebruik van de kruiden en de vele verse ingrediënten. Wat eten Marokkanen nou eigenlijk het liefst en wat zijn echt typische Marokkaanse gerechten? Couscous kennen we allemaal, maar er is nog veel meer lekkers te vinden in de Marokkaanse keuken. Leuk om te weten als je naar Marokko gaat, maar ook voor als je in een Marokkaans restaurant in Nederland gaat eten. Ik zal de bekendste Marokkaanse gerechten hieronder voor jullie op een rijtje zetten!
Harira
In Marokko begint de maaltijd meestal met een soep, genaamd harira. Harira soep bestaat uit kikkererwten, linzen, tomaten en soms bleekselderij. De soep is dus ook een aanrader voor de vegetarische liefhebbers. Als je geen zin hebt in een vegetarische harira dan kun je er nog lamsvlees bij toevoegen.
In de ramadan is deze soep een belangrijk gerecht. Wanneer de mensen hun vasten mogen verbreken als de zon onder gaat, doen ze dit vaak met harira en dadels. Harira soep is dus een bekend en voedzaam Marokkaans gerecht en speelt in de heilige maand de Ramadan ook een belangrijke rol!
Tajine
Tajine is zowel een Marokkaans gerecht als het stoofpotje (de recipient) van aardewerk. Het verwijst dus zowel naar het voedsel bereid in een tajine (stoofpot) als naar de pot zelf!
De Tajine-stoofpot is gevormd als een kegel en er staan vaak leuke tekeningen en vormen op. Marokkaanse gerechten worden vaak bereid met de beroemde tajine-stoofpot. Stoofschotels worden bereid in de Tajine. Het eten wordt geleidelijk maar gelijkmatig gestoomd in de tajine, die van klei is gemaakt. We noemen dit ook wel ”slow-cooking” waardoor de meeste vitaminen bewaard blijven!
Er zijn diverse tajine maaltijden. Vlees en vis tajines met groenten komen veel voor in de Marokkaanse keuken. Lamsvlees gekookt met dadels en ander gedroogd fruit is een bekende traditionele tajine en een heerlijk Marokkaans gerecht. Citroen en olijven worden ook vaak toegevoegd aan de tajine. Een tajine(-schotel) maken is niet moeilijk. Dit is een must als je van koken houdt en de Marokkaanse keuken wil proberen! Een tajine(-pot) is inmiddels overal verkrijgbaar, zowel in Marokko als in Nederland. Een tajine voegt zeker wat plezier, creativiteit en kleur toe aan je keuken!
Couscous
We kennen allemaal wel het bekende Marokkaanse gerecht: Couscous! Bij het bereiden van couscous worden groenten en kip of vlees toegevoegd. Omdat vrijdag een heilige dag is voor moslims in Marokko, wordt er op deze dag vaak couscous bereid. Als men thuiskomt van het vrijdaggebed, staat er een grote schaal verrukkelijke couscous op hem te wachten!
De couscous kan gestoomd of geweekt worden. Omdat stomen voor de meeste mensen lekkerder is, is het aan te raden. Ook al duurt het stomen langer, de couscous is heerlijk! Ze neemt namelijk de smaak op van de groenten en het vlees, waarboven het gedurende drie uur gestoomd wordt.
Vaak wordt een hele kip gebruikt, omdat kipfilet alleen de couscous te droog maakt. Het is nog beter om kalfs- of lamsvlees te gebruiken bij het maken van couscous. Vlees met een bot is ook een aanrader omdat dit vaak malser is. En het allerlekkerste is een “couscous royale” met vlees, kip, worstjes en groenten!
De groenten van de couscous kunt je helemaal zelf kiezen. De meest gebruikte groenten zijn kikkererwten, pompoen, wortel, ui, tomaat en courgette. Meestal wordt er ook nog koolraap aan toegevoegd. Alles bij elkaar toevoegen en smullen maar van je couscous met 7 groenten!
Pastilla
Pastilla is één van de minder bekende maar misschien wel lekkerste Marokkaanse gerechten. Het is een grote hartige taart gevuld met kip of vis. Een soort quiche dus. Dit Marokkaanse gerecht wordt vaak geserveerd als voorgerecht op feesten of bruiloften.
De pastilla is hartig maar wordt gecombineerd met zoete ingrediënten. Vaak worden er suiker, kaneel en amandelen aan de pastilla toegevoegd. Dit zorgt voor een unieke smaak-combinatie. Je kunt ook leren hoe je zo’n lekkere pastilla zelf maakt, bijvoorbeeld tijdens een kookworkshop in Marrakech. Je kunt de pastilla op veel plekken in Marokko eten!
Vegetarische gerechten
Je hebt ook lekkere vegetarische Marokkaanse gerechten. Hieronder vind je een selectie:
Bissara
Bissara is eigenlijk de Marokkaanse variant van erwtensoep. De soep wordt in Marokko voornamelijk als ontbijt gegeten en was oorspronkelijk een soep voor marktkramers: voedzaam en goedkoop. Het bestaat uit gepureerde spliterwten of gedroogde tuinbonen. De soep is dik en je kunt erin dippen met een stukje brood. Vergeet niet om er wat extra olie en komijn in te doen, net als de locals! Om het Marokkaanse gerecht af te maken kun je er lekkere Marokkaanse muntthee bij drinken!
Ledes
Als je van linzensoep houdt, dan moet je zeker ledes (spreek uit: “Le-aats”) proberen. Ledes is een variant van linzensoep. Het is wel wat dikker dan normale soep, dus het ziet er niet echt uit als soep. Wederom een heerlijk Marokkaans gerecht.
Zaalouk
Een ander lekker Marokkaans gerecht voor vegetariërs is zaalouk. Dit is een salade die bestaat uit aubergine, tomaten, knoflook en veel Marokkaanse kruiden. Zaalouk is meer een bijgerecht. Als je de tomaten en aubergine hebt verwarmd, dan voeg je ze samen toe en dan wordt het een puree. Heel makkelijk en snel te maken. Deze salade kan zowel koud als warm gegeten worden. Als je het als hoofdgerecht wil eten kun je het eten met brood.
Hier vind je een lekker recept:
https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/zahloek-marokkaanse-auberginesalade/
Taktouka
Taktouka is een heerlijke Marokkaanse salade die bestaat uit tomaat en groene paprika. Dit wordt door de Marokkanen voornamelijk gegeten als voorgerecht, maar het kan ook geserveerd worden als bijgerecht. Voor de vegetariërs en veganisten is het te eten als avondeten met wat brood. Misschien klinkt dit een beetje saai? Nee hoor! Taktouka zit vol smaak en het is ook nog super simpel te maken! Zelf maken? Probeer dit recept eens!
https://www.arabfoodlovers.nl/productinformatie/taktouka
Zoete Marokkaanse gerechten tijdens het ontbijt:
Msemmen
De Marokkaanse gerechten houden niet op! Msemmen is de Marokkaanse versie van een pannenkoek. Het zijn vierkante brood-pannenkoeken die in Marokko vaak bij het ontbijt worden gegeten. Ze kunnen worden gevuld met kaas, boter of honing. Ik vind msemmen zelf ook heerlijk met Nutella! Msemmen maken is wel ingewikkelder dan een Hollandse pannenkoek, daar moet je wel even voor in de keuken staan. Ik raad je dus aan om gewoon lekker naar Marokko te komen om deze pannenkoeken uit te proberen!
Chebakia
Ben je gek op zoetigheid en koekjes, dan moet je zeker chebakia proberen! Deze zoete Marokkaanse lekkernij bestaat uit verschillende reepjes deeg die worden gefrituurd en onder gedompeld in honing. Chebakia wordt ook vaak geserveerd tijdens de Ramadan, bij de boven genoemde harira-soep. Chebakia is één van de bekende zoete Marokkaanse gerechten. Niet zo goed voor je tanden, maar wel voor je smaakpapillen!
Hebben bovenstaande tips jou al doen watertanden? Misschien is de rondreis Paleizen en Spijzen dan wel iets voor jou. Tijdens deze rondreis staan lekker eten en genieten centraal! In kleine groep met NL gids.
Ook kun je ervoor kiezen, tijdens je individuele rondreis naar Marokko, om je in te schrijven voor een kookworkshop! Bijvoorbeeld met Souk Cuisine Of breng een bezoek aan het Moroccan Culinary Arts museum.Of ga je liever “home-cooken” met de buurvrouw? Alles kan! Astrid adviseert en boekt graag voor je.
Deze blog werd geschreven door Jihan Abdulgani, Stagiaire Dades Reizen 2023.