Marokkaanse gerechten

De Marokkaanse keuken staat bekend om het gebruik van de kruiden en de vele verse ingrediënten. Wat eten Marokkanen nou eigenlijk het liefst en wat zijn echt typische Marokkaanse gerechten? Couscous kennen we allemaal, maar er is nog veel meer lekkers te vinden in de Marokkaanse keuken. Leuk om te weten als je naar Marokko gaat, maar ook voor als je in een Marokkaans restaurant in Nederland gaat eten. Ik zal de bekendste Marokkaanse gerechten hieronder voor jullie op een rijtje zetten!

Harira

In Marokko begint de maaltijd meestal met een soep, genaamd harira. Harira soep bestaat uit kikkererwten, linzen, tomaten en soms bleekselderij. De soep is dus ook een aanrader voor de vegetarische liefhebbers. Als je geen zin hebt in een vegetarische harira dan kun je er nog lamsvlees bij toevoegen.

In de ramadan is deze soep een belangrijk gerecht. Wanneer de mensen hun vasten mogen verbreken als de zon onder gaat, doen ze dit vaak met harira en dadels. Harira soep is dus een bekend en voedzaam Marokkaans gerecht en speelt in de heilige maand de Ramadan ook een belangrijke rol!

Pastilla

Pastilla is één van de minder bekende maar misschien wel lekkerste Marokkaanse gerechten. Het is een grote hartige taart gevuld met kip of vis. Een soort quiche dus. Dit Marokkaanse gerecht wordt vaak geserveerd als voorgerecht op feesten of bruiloften.

De pastilla is hartig maar wordt gecombineerd met zoete ingrediënten. Vaak worden er suiker, kaneel en amandelen aan de pastilla toegevoegd. Dit zorgt voor een unieke smaak-combinatie. Je kunt ook leren hoe je zo’n lekkere pastilla zelf maakt, bijvoorbeeld tijdens een kookworkshop in Marrakech. Je kunt de pastilla op veel plekken in Marokko eten!

Vegetarische gerechten

Je hebt ook lekkere vegetarische Marokkaanse gerechten. Hieronder vind je een selectie:

Bissara

Bissara is eigenlijk de Marokkaanse variant van erwtensoep. De soep wordt in Marokko voornamelijk als ontbijt gegeten en was oorspronkelijk een soep voor marktkramers: voedzaam en goedkoop. Het bestaat uit gepureerde spliterwten of gedroogde tuinbonen. De soep is dik en je kunt erin dippen met een stukje brood. Vergeet niet om er wat extra olie en komijn in te doen, net als de locals! Om het Marokkaanse gerecht af te maken kun je er lekkere Marokkaanse muntthee bij drinken!

Ledes

Als je van linzensoep houdt, dan moet je zeker ledes (spreek uit: “Le-aats”) proberen. Ledes is een variant van linzensoep. Het is wel wat dikker dan normale soep, dus het ziet er niet echt uit als soep. Wederom een heerlijk Marokkaans gerecht.

Zaalouk

Een ander lekker Marokkaans gerecht voor vegetariërs is zaalouk. Dit is een salade die bestaat uit aubergine, tomaten, knoflook en veel Marokkaanse kruiden. Zaalouk is meer een bijgerecht. Als je de tomaten en aubergine hebt verwarmd, dan voeg je ze samen toe en dan wordt het een puree. Heel makkelijk en snel te maken. Deze salade kan zowel koud als warm gegeten worden. Als je het als hoofdgerecht wil eten kun je het eten met brood.

Hier vind je een lekker recept:

https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/zahloek-marokkaanse-auberginesalade/

Taktouka

Taktouka is een heerlijke Marokkaanse salade die bestaat uit tomaat en groene paprika. Dit wordt door de Marokkanen voornamelijk gegeten als voorgerecht, maar het kan ook geserveerd worden als bijgerecht. Voor de vegetariërs en veganisten is het te eten als avondeten met wat brood. Misschien klinkt dit een beetje saai? Nee hoor! Taktouka zit vol  smaak en het is ook nog super simpel te maken!  Zelf maken?  Probeer dit recept eens!
https://www.arabfoodlovers.nl/productinformatie/taktouka