Marokkaanse Kleding: Tips voor naar Marokko

We zien in de zomer allemaal wel eens vrouwen (soms zelfs mannen!) in lange, traditionele kleding lopen. Of je ziet vrouwen in prachtige jurken lopen versierd met steentjes en glitters. Hoe heten al die soorten Marokkaanse kleding nu en wanneer draag je wat? Hieronder zet ik alle details voor je op een rijtje!

Abaya
De vrouwen in Marokko lopen overdag vaak rond in een abaya. Een abaya is een lang en soepel gewaad dat je kunt dragen over normale kleding. Het ziet er uit als een jurk. Hij hangt tot aan je voeten en heeft lange mouwen. De abaya is vaak zwart, maar tegenwoordig zijn er allemaal nieuwe soorten en kleuren uitgekomen op de markt en kun je ze dus in alle vormen en kleuren verkrijgen. Abaya’s zijn onderdeel van de alledaagse Marokkaanse kleding in Marokko.

De abaya wordt niet alleen in Marokko gedragen maar in heel veel islamitische landen. Vrouwen vinden een abaya dragen een  gemakkelijke manier om  hun lichaam te bedekken, wat een belangrijk onderdeel is van de Islam. In het Midden-Oosten bijvoorbeeld zie je  overal vrouwen met abaya’s lopen. Het is dus niet alleen Marokkaanse kleding, maar vooral islamitische kleding!

Djellaba
Ook de mannen dragen lange en losse jurken. Het is eigenlijk hetzelfde als de abaya, maar dan voor mannen! Ze noemen dit een Djellaba. Ze combineren de djellaba vaak met een kap. Dit is onderdeel van het islamitische geloof en veel mannen in Marokko dragen dit. Vroeger waren de djellaba’s net als de abaya’s klassiek en simpel, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei kleuren en modellen Djellaba’s op de markt.  De Djellaba is  een onderdeel van de Marokkaanse kleding voor mannen en je zult deze vast en zeker  tegen komen als in je Marokko langs loopt. Vooral op vrijdag, tijdens het wekelijkse gebed. Geen jurken dus, maar Djellaba’s!

Takchita en Kaftan
Deze prachtige Marokkaanse jurk heb je vast wel eens gezien. Het is een lang gewaad, vol met glitters en steentjes en meestal erg kleurrijk. Deze jurken dragen de Marokkaanse vrouwen meestal naar een bruiloft. Je hebt 2 soorten Marokkaanse jurken: een Kaftan en een Takchita. Wat is nu precies het verschil?

Kaftans
Een Kaftan bestaat meestal uit 1 laag. Het is een simpel model jurk met niet teveel borduurwerk maar wel vaak van een mooie dure stof gemaakt, zoals velours. Een Kaftan wordt vaak zonder riem of met een simpele riem gedragen.
Overal in Marokko kun je Kaftans kopen!

Takchita
Takchita’s zijn vaak nog mooier dan Kaftans. Er zitten heel wat uurtjes handwerk in het borduurwerk en de stof is meestal wat lichter. Takchita’s zijn vaak dan ook een stuk duurder en gemaakt van bijvoorbeeld zijde.  Een Takchita is meestal ook wat langer dan een Kaftan en heeft meerdere lagen.

Een takchita wordt vaak gedragen met een gouden of zilveren riem (passend bij het borduursel), ook wel Mdamma genoemd.

Takchita’s worden gezien als Marokkaanse bruidsjurken en elke Marokkaanse bruid draagt er minstens 1 (soms wel 7) op haar grote dag! Wil je meer weten over de Marokkaanse bruiloft? Lees dan onze andere blog: “Marokkaanse bruiloft, tradities in Nederland en Marokko”.

Marokkaanse kleding tips Marokko

Als je voor het eerst op vakantie gaat naar Marokko, weet je misschien niet helemaal wat je mee moet nemen. Welke kleding is gepast en welke niet? Wat kan ik als westerse  toerist dragen in een islamitisch land als Marokko?  Hieronder een lijst met tips om mee te nemen naar Marokko!

Kledingtips voor vrouwen in Marokko:

In Marokko gelden er geen regels voor het dragen van kleding, niks is verplicht of verboden. Echter wordt het wel gewaardeerd als je je een beetje aanpast aan het land, vooral als vrouw zijnde. Als je jezelf meer bedekt is dat respectvoller. Je hoeft natuurlijk niet gelijk een lange jurk (abaya) aan te trekken, Marokkaanse kleding te dragen of een hoofddoek op te doen! Maar als je je van je schouders tot aan je knieën zou bedekken dan is dit al een stuk respectvoller dan korte broekjes en hemdjes met spaghettibandjes. Bovendien zul je je waarschijnlijk ook meer op je gemak voelen aangezien bijna iedereen bedekt loopt, zelfs de meeste toeristen passen zich aan!

Wat zou je dan kunnen meenemen aan kleding naar Marokko? Denk aan luchtige jurken, losse en luchtige  flared-broeken (die zitten ook lekker met de warmte!), rokjes tot over je knieën, T-shirts en tuniekjes die je schouders bedekken. Je kan ook een spijkerbroek aan trekken, maar dat is wel wat warm voor in Marokko (behalve in de winter en herfst). Je hoeft dus niet gelijk in Marokkaanse kleding te gaan lopen, maar een beetje aanpassen kan geen kwaad!

Nog een andere tip: als je islamitische monumenten bezoekt, is het respectvol om voor dat uitje een sjaal om je hoofd te wikkelen (niet verplicht!).

Kledingtips voor mannen in Marokko

Voor mannen gelden dezelfde normen en waarden als voor vrouwen in Marokko. Echter is de kans  natuurlijk veel kleiner dat ze worden nageroepen als ze in wat kortere kleding lopen! Toch verwachten ze in Marokko dat de mannen zich ook bescheiden aankleden.

Ook voor mannen wordt het dus aangeraden om broeken tot over je knieën aan te trekken en T-shirts te dragen die je schouders bedekken. Als je in een (té) korte broek of zonder hemd loopt wordt je ook als man soms gek aangekeken! Je hoeft dus niet meteen in een Djellaba of in andere Marokkaanse kleding te lopen: een broek en t-shirt en je bent off to go! Alhoewel dat zo’n djellaba toch ook wel lekker luchtig zit in de zomer… (vergeet er niet een korte broek onder aan te doen!)

Wil je ook een Abaya of Djellaba voor op vakantie naar Marokko? Neem een kijkje op https://www.diamantine.nl/ 

Deze blog werd geschreven door Jihan Abdulgani, Stagiaire Dades Reizen 2023.