Marokkaanse bruiloft: tradities in Nederland en Marokko

Een Marokkaanse bruiloft, hoe gaat dat eraan toe? Daar was ik ook erg benieuwd naar! Dus ik heb voor jullie alles op een rijtje gezet.
Een Marokkaanse bruiloft duurt vaak 3 dagen. Tijdens deze dagen zijn er een aantal mooie traditionele momenten. De bruiloft staat in het teken van eeuwige verbintenis, daarom wordt er groots uitgepakt.

Eerste feestdag:

De tradities beginnen al op dag 1 van de Marokkaanse bruiloft. Op de “Henna Dag” wordt in de meeste islamitische landen de bruidshenna gezet. De Henna wordt bij de bruid geplaatst op handen en voeten en dient ervoor om de kwade geesten buiten het huwelijk te houden. Het wordt ook gezien als krachtbron voor het huwelijk. De henna wordt geplaatst in een intieme kring met familie en kennissen, waarin de bruid centraal staat.

Henna

Henna is een tijdelijke tatoeage. Er zijn drie verschillende soorten Henna:

Fessia: deze henna-stijl is afkomstig uit de stad Fèz in Marokko. Deze stijl is geometrisch en heeft daarom veel driehoekjes en vierkantjes.

Mehndi: dit is afkomstig uit India en is erg gedetailleerd met bloemetjes en bladeren.

Khaleeij/Arabisch: deze stijl kent ook bloemen en bladeren maar dan groter dan de Mehndi stijl. Dit wordt vaak gebruikt om de hele hand op te vullen.

Marokkaanse bruiloft jurk
Marokkaanse bruidsjurken

Tijdens een Marokkaanse bruiloft is het de gewoonte dat de bruid meerdere jurken draagt. Soms gaat het wel over zeven traditionele Marokkaanse jurken en tot slot een “normale” bruidsjurk, die je bijvoorbeeld ook in een bruidswinkel kunt kopen. Je kunt de jurken natuurlijk nieuw kopen of op maat maken, maar je kunt ook een wedding-planner inhuren waar je de jurken bij kan huren. In Marokko gebeurt dit bijna altijd, waardoor de bruiloft een beetje betaalbaar blijft!

Volgens de Marokkaanse traditie is het zo dat hoe vaker de bruid zich omkleedt, hoe groter de bruidsschat is.

De meest speciale jurk, is de jurk waarin de bruid in de zogeheten “bruidsschaal” wordt gedragen door haar broers, neven of vrienden van de familie.

Tweede feestdag:

Aan het eind van de tweede feestdag worden de ringen uitgewisseld. Daarna krijgt de bruid haar bruidsschat. De bruidsschat, de Mahr, is exclusief voor de bruid. Zij mag hiermee doen wat zij wil, zo lang dit wel halal is. De bruidsschat bestaat uit een geldbedrag dat gevraagd wordt door de vader van de bruid of de bruid zelf. Dit is een verplicht onderdeel van de bruiloft. Een bruidsschat kan ook bestaan uit traditionele (of gouden) sieraden. Deze draagt de bruid alleen bij belangrijke gelegenheden en mag ze altijd houden, zelfs na scheiding.

Aan het eind van de avond snijdt het bruidspaar de bruidstaart aan. Daarna geven de bruid en bruidegom melk en dadels aan elkaar. Melk staat voor reinheid en maagdelijkheid en de dadels staan voor vruchtbaarheid.

Daarna is er feest met traditionele muziek en lekkere hapjes en drankjes.

Derde feestdag:

Op de derde dag van de bruiloft wordt de bruid naar het huis van de bruidegom gebracht om daar haar intrek te nemen.

Soms wordt dit feestelijk gedaan, met een ontbijt of lunch.

In Marokko gebeurt het echter vaak midden in de nacht. De auto’s brengen de bruid al toeterend naar het dorp van haar man. Vroeger gebeurde dit op een ezel! En dit is nog steeds zo in sommige bergdorpen in Marokko.

Wat volgt is de huwelijksnacht. Daarna kan het bruidspaar heerlijk gaan genieten van hun happy ever after.

Ook op dag 4 & 5 wordt het feest soms op een traditionele manier voort gezet bij de man thuis.

Vroeger:

Op een Marokkaanse bruiloft komen soms wel honderden tot duizenden mensen. Vroeger werden er soms tenten opgezet om mensen te ontvangen. De gasten kwamen namelijk van heinde en verre. Zij konden ’s avonds na de bruiloft niet meer terug naar huis. Voor deze gasten gingen ze toen tenten op zetten, zodat zij daarin konden overnachten. Die tenten werden aangekleed met zachte tapijten voor de gasten. Op deze manier is ook Hotel Kasbah Tizzarouine (het hotel van Mohammed’s familie) ontstaan. Zij wilde een vaste plaats bieden aan de bruiloftsgasten. Ook nu nog verkopen zij mooie tapijten en traditionele sieraden!

Ben je bezig een Marokkaanse bruiloft te organiseren? Of wil je een Marokkaans tintje aan je bruiloft? Huur dan onze prachtige nomaden tent! Klik hier voor meer informatie.

Deze blog werd geschreven door Mireille Kuster, stagiaire bij Dades Reizen 2021.

Lees ook Mireille’s blog over de Marokkaanse theeceremonie.