Marokkaanse theeceremonie

Waarom suiker zo belangrijk is in een Marokkaanse theeceremonie.

Suiker en de Marokkaanse cultuur

Suiker is voor de Marokkaanse cultuur erg belangrijk. Dit komt omdat suiker vroeger enorm duur was en daardoor erg waardevol. Eén kilo suiker stond ongeveer gelijk aan één kilo marmer. Dit ruilden de Marokkaanse sultans eeuwen geleden om hun paleizen mee te decoreren.

Suiker is al honderden jaren een cadeau vol symboliek. Als er een baby is geboren, als iemand terug komt van bedevaart, als er een verloving is of een bruiloft: men geeft suiker cadeau. Dit kan dan weer gebruikt worden voor het inschenken van de thee voor de vele gasten die langs komen om te feliciteren.

Er wordt namelijk bij elk belangrijk moment thee ingeschonken. Lees verder voor de thee-ceremonie!

Suiker in verloving

Als een man een aanzoek wil doen bij een vrouw, dan gaat hij met zijn ouders op bezoek bij de ouders van de bruid thuis. Ze worden hier ontvangen met Marokkaanse thee. Het meisje om wie het gaat, maakt de thee klaar. Zij serveert de thee en kan dan meteen kijken of ze het eventueel een leuke partner vindt! Hoe leuker zij de man vindt, hoe meer suiker zij in de thee doet. Bij de eerste slok is het antwoord dus gelijk duidelijk!

Indien er wordt over gegaan tot een verloving, gaan de zussen van de man al jubelend naar het dorp van de vrouw, met suikerkegels op hun hoofd. Die geven cadeau aan de familie van de vrouw. Als zij dit accepteren dan is daarmee ook de verloving officieel gemaakt. Deze suikerkegels zijn keihard en kunnen alleen in stukken worden geslagen met een hamer of steen.

Marokkaanse theeceremonie
Suiker in de Marokkaanse thee

Suiker was tot aan het einde van de 19e eeuw een luxeproduct om dat de belastingen op suiker erg hoog waren en daardoor de suiker duur was. Hierdoor was de suiker onbetaalbaar voor de meeste mensen. Nadat de belasting op suiker naar beneden ging, werd suiker steeds toegankelijker en momenteel is suiker niet meer weg te denken uit het dagelijkse Marokkaanse leven.

Suiker is het belangrijkste onderdeel in de Marokkaanse thee. Je moet minstens één keer in je leven een Marokkaanse theeceremonie hebben meegemaakt. Het is namelijk een gebaar van gastvrijheid. Overal waar je komt in Marokko is er wel muntthee, met natuurlijk veel suiker. Weigeren van de thee wordt gezien als een belediging.

Hoe gaat een Marokkaanse theeceremonie?

Een Marokkaanse theeceremonie begint met een zilveren blad waarop de Marokkaanse theepot staat geserveerd met kleine glaasjes.

Eerst wordt er groene thee in de theepot gedaan. Daarna wordt er kokend water bij gevoegd. Na dat het bij elkaar zit, wordt de theepot rustig rond gewalst om de thee te spoelen. Daarna wordt de thee afgegoten, zodat ze niet te bitter zal zijn. Ook komen er zo geen kleine blaadjes in je mond. Als de thee is afgegoten, worden de munt en de suiker toegevoegd. Dit zijn ongeveer 5 lepels suiker, of soms hele brokken!

Als de suiker en de munt bij de thee zitten, wordt de theepot weer op een laag vuur gezet voor ongeveer 5 minuten.

theeceremonie nomaden tent

Voor dat de Marokkaanse thee wordt ingeschonken, wordt deze eerst een aantal keer in een glas ingeschonken en weer terug in de theepot.

De thee wordt hoog geschonken om 3 redenen:

  1. De thee wordt op deze manier goed gemixt met de suiker.
  2. Op deze manier komt er lucht bij de thee, waardoor de smaak sterker wordt.
  3. De thee koelt hierdoor af, waardoor hij sneller drinkbaar is.

Ook staat het hoog inschenken van de thee symbool voor gastvrijheid. Hoe hoger, hoe gastvrijer.

Het wordt als onbeschoft gezien om de thee te blazen, geduld is dus een schone zaak!

Wil je ook zo’n traditionele Marokkaanse theeceremonie op jouw bruiloft of event? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Deze blog werd geschreven door Mireille Kuster, stagiaire bij Dades Reizen 2021
Lees ook Mireille’s blog over een Marokkaanse Bruiloft!