De koningssteden van Marokko

Marokko is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als vakantieland. Het land Marokko kent 4 koningssteden, die allemaal een bezoekje waard zijn. De koningssteden zijn steden die in het verleden door de koning uitgeroepen zijn tot hoofdstad. In de steden kan je vele culturele hoogtepunten vinden. Ze trekken dan jaarlijks ook vele toeristen aan. In de steden is de geschiedenis van Marokko duidelijk te zien en er zijn vele mooie en historische bezienswaardigheden te vinden.

Fez “de stad met de rijke geschiedenis”

Bab Boujeloud -Fes

Deze stad is de oudste van de 4 koningssteden. De stad werd in 789 gesticht door Idris I, de leider van de Idrissiden. De Idrissiden waren op dat moment aan de macht in Marokko en worden gezien als de stichters van Marokko. Fez is voor gedurende lange tijd de hoofdstad van Marokko geweest. Pas in 1073 werd deze verplaatst naar Marrakech.
Fez is een stad die je mee terug neemt naar het verleden van Marokko. Het laat je ervaren hoe het leven er 1000 jaar geleden uitzag in Marokko. In de stad zijn vele mooie bezienswaardigheden, gebouwen en oude ambachten te vinden. Zo is de Medina van Fez een bekende bezienswaardigheid. De Medina van Fez is de grootste Medina van de wereld en behoort tot het Unesco Werelderfgoed. De honderden steegjes en straatjes zorgen ervoor dat het een unieke plek is. Ook het koninklijk paleis van Fez en de Karaouine moskee, één van de grootste van Afrika, zijn hoogtepunten uit de stad.  

Marrakech “de rode stad”

Fotoreis Hans Zeegers- Time to Momo-3

Marrakech is bijna de bekendste en populairste bestemming in Marokko. De stad werd in 1062 gesticht door Yusuf Ibn Tashfin. De naam Marrakech komt van mur (n) akush wat in het Berbers het land van God betekend. De stad trekt jaarlijks miljoenen toeristen, die de sprookjesachtige stad komen bewonderen. Marrakech wordt ook wel de rode stad genoemd. Als je door Marrakech wandelt, zal je al snel begrijpen waarom de stad zo genoemd wordt. De meeste muren en huizen in de stad zijn namelijk rood van kleur.
In de stad is genoeg te doen en vooral ook veel te zien. Zo kan je er heerlijk street food proeven op het plein Djemaa el Fna. Kan je lekker rond dwalen in de medina van Marrakech die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Hier vind je duizenden winkeltjes. Of bezoek de bijzondere koranschool Mederesa Ben Youssef. 

Meknes “het Versailles van Marokko”

Rondreis Marokko 15 dagen-architectuur Meknes

De derde koningsstad is het wat minder bekende Meknes. Meknes was vroeger slechts een klein dorpje, Het is later uitgegroeid tot een belangrijke stad in Marokko. Er werden in korte tijd vele moskeeën en forten bijgebouwd waardoor het snel een grote stad werd.
Meknes is de rustigste stad van de 4 koningssteden, het is een stad die zeker een bezoek waard is. Het is een kleinere stad dus enkele dagen zijn genoeg om de stad volledig te ontdekken. Hoogtepunten uit de stad zijn de souks van Meknes. In dit (grotendeels overdekte) gebied vind je vele verschillende marktkraampjes. Als je binnen komt word je overspoeld met verschillende geuren en kleuren. Daarnaast heeft de stad ook verschillende toegangspoorten. Deze zijn mooi gedecoreerd en ideaal om een paar mooie plaatjes te schieten. Ook staat de gehele stad op de Unesco werelderfgoedlijst. 

Rabat “de huidige hoofdstad van Marokko”

Rondreis Marokko 10 dagen-Rabat-Mausoleum Mohammed V

Rabat is op dit moment de hoofdstad van Marokko. De stad is, nadat Marokko onafhankelijk is geworden van Frankrijk, de hoofdstad van Marokko geworden. Het is een bruisende stad waar je veel culturele bezienswaardigheden kan bekijken. De blauwe straatjes van de Kasbah des Oudaias zijn een van de hoogtepunten van de stad. Je kan hier mooie foto’s maken in de sfeervolle en bijzondere straatjes. Auto zijn nauwelijks toegestaan dus je kan er rustig rondwandelen. In Rabat kan je ook de Chella bezoeken waar je veel Romeinse overblijfselen kan bewonderen. Ook kan je de Marokkaanse architectuur en geschiedenis bewonderen bij het Mausoleum van Mohammed V. Daarnaast kan je in Rabat ook genieten van een heerlijk dagje aan het strand. Rabat ligt namelijk als enige van de 4 koningssteden aan de zee. 

Heb je interesse om de koningssteden van Marokko zelf te ontdekken kijk dan eens naar de reis naar de koningssteden van Dades Reizen. Of wil je liever andere culturele plekken in het mooie Marokko ontdekken kijk dan eens bij de culturele reizen. 

Deze Blog werd geschreven door Hanne van Klinken, stagiaire bij Dades Reizen 2021.