• Introductie
 • Reisschema
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Prijzen en boeking
 • Reviews

Woestijnavontuur incl kamelentocht Marokko- Familiereis

Familiereis incl kamelentocht Marokko met Dades Reizen:

Een familiereis met Dades Reizen is een onvergetelijke ervaring. Samen met enkele andere families en een NL-talige reisleidster gaat u op ontdekking in het prachtige Marokko! Wij zorgen ervoor dat deze woestijnreis met kamelentocht Marokko is aangepast aan het niveau en de leeftijd van uw kinderen. De wandelroutes hebben we zelf gewandeld met onze kinderen, zodat het niveau goed te doen is voor iedereen met een normale conditie. We genieten van de heerlijke verse maaltijden en zorgen dat de kinderen ook proeven van "nieuwe culinaire ontdekkingen" en af en toe een makkelijke maaltijd tussendoor. Of een picknick onder een palmboom in de woestijn.

Woestijnavontuur De Kleine Prins (incl kamelentocht Marokko)

Jullie kennen vast het verhaal van « de Kleine Prins ». Dit is een heel mooi verhaal, voor ouders en voor kinderen over de belevenissen van een Klein Prinsje.
Dit verhaal werd geschreven door Antoine de St. Exupéry. Wat niet veel mensen weten, is dat deze meneer vroeger in Marokko werkte, en post rond bracht in een klein post-vliegtuigje. Op een dag is zijn vliegtuigje neergestort in de woestijn waar hij…. een kleine prins ontmoette!

Het mooie boek dat hij toen schreef, met ook veel mooie plaatsje erin, is dus eigenlijk geïnspireerd op een Berbers sprookje.

Ga je mee op avontuur met de Kleine Prins in de woestijn in Marokko?

 • Schatten graven in de bergen
 • Kamelenmelk drinken
 • Wandelen met ezeltjes
 • Slapen in een nomadentent in dé grootste zandbak ter wereld!
 • Fossielen zoeken
 • Djembé spelen (Afrikaanse drum)
 • Slangen en aapjes kijken op de Djemaa El Fna
 • Dansen met de Afrikaanse mannen
 • Slapen in een zandkasteel
 • Tot 10 leren tellen in het Arabisch
 • …en nog veel meer leuke dingen!

Deze reis is gegarandeerd bij inschrijving van 1 fam. Er kunnen max. 3 families (15 pers) mee. Elke reis is uniek. Wij spelen in op de actualiteit en staan open voor alle verrassingen die op onze weg komen (feesten, bruiloften, speciale wensen en ideeën van de reizigers, uitnodigingen bij de lokale bevolking etc etc). Dit zorgt voor het unieke karakter van onze reizen! De reis kan door de reisorganisator worden aangepast indien dit beter uitkomt met vluchttijden, klimaat etc.

Reisleiding:

Dades Reizen werkt altijd met gediplomeerde Nl-talige reisleiders.  Regelmatig worden er extra’s voor de kinderen ingelast, zoals je naam leren schrijven in het Arabisch of tot 10 leren tellen. De ouders kunnen dan, desgewenst, een activiteit met zijn tweeën doen zoals een wandeling of naar de hammam.
Sommige reizen worden begeleid door Astrid zelf, samen met haar kinderen. Dit enkel als de leeftijden aansluiten en zij beschikbaar is tijdens de vakantie.

Kamelentocht Marokko is dat niet zielig?

De dromedarissen in Marokko zijn gedomesticeerde, edele dieren, net als paarden. Zij worden verzorgd door en krijgen te eten van hun baasjes. Als ze worden los gelaten keren ze terug naar hun "huis". Soms gaan ze wel grazen in de woestijn, bv als het geregend heeft. Ook dan keren ze uit zichzelf terug. De semi-nomaden verdienen geen geld meer met de handel door de woestijn: de eeuwenoude kamelenkaravaans bestaan niet meer. Nu verdienen ze hun geld in het toerisme. De last voor de dromedarissen is behoorlijk verlicht, want een mens of kind is veel lichter dan 1.000 kg handelswaar! Als de nomaden niet meer voor hun dieren kunnen zorgen, moeten ze helaas vaak naar de slacht. Dit is in corona-tijd ook veel gebeurd. Wij steunen dus graag de nomaden met hun dromedarissen. We voorzien in hun broodwinning door de kamelentocht aan te blijven bieden! Zo redden we de dromedarissen van de slachtbank en de nomaden van de armoede.

Accommodaties:

Met Dades Reizen slaap je in bijzondere, kleinschalige accommodaties ipv grote 4-sterrenhotels. Regelmatig is er een zwembad bij. In de steden slaap je bv in een riad (klein stadspaleisje) en in het zuiden vaak in een kasba (lemen zandkasteel). Elke dag is het weer een feestje en je komt echt in contact met de locals en met de Marokkaanse sfeer! Alle hotels hebben we zelf geselecteerd en uit geprobeerd. Waar mogelijk werken we met familiekamers. Als de kinderen al groter zijn kun je natuurlijk ook kiezen voor twee aparte kamers.

NB: Kinderen t/m 3 jaar reizen GRATIS mee! (als zij de kamer delen met de ouders)

Woestijnavontuur De Kleine Prins (incl kamelentocht Marokko)

Hieronder vind je het dag-tot-dag reisschema van deze reis.

Reisschema

Dag 1

Aankomst Marrakech

Transfer naar een sprookjesachtige riad (een klein paleisje) in de oude medina. Indien vroege vlucht: we gaan op ontdekking in de kleine steegjes van deze bruisende stad. We bezoeken een medersa (koranschool) en een echt paleis! Vanavond kunnen jullie uit eten gaan in een van de vele restaurantjes (je vindt vast inspiratie in het boekje “Time to Momo Marrakech” dat je gratis krijgt bij boeking- geschreven door Astrid Emmers/Dades Reizen). Of we bestellen een heerlijk diner voor jullie in de riad. Lekker & makkelijk!

Dag 2

Marrakech naar Atlas

Ochtend in Marrakech, in te vullen in overleg.’s Middags maken we een prachtige rit over de Tizi ‘n Tichka bergpas. De rode kleuren van de Atlas en de adembenemende dieptes zorgen voor een uitzicht dat achter elke bocht verandert! We zullen overnachten in een familiale auberge in het Atlas-gebergte. De Berberfamilie die hier woont maakt zijn eigen brood, en als de jongens terug komen uit school spelen ze graag een potje voetbal met jullie! Diner en overnachting.

Dag 3

Schatten zoeken

Vandaag gaan we op schattenjacht! Wat dat precies inhoudt is een verrassing, maar neem goede wandelschoenen mee ;-)

Daarna bezoeken we de prachtige ksar (gefortificeerd dorp) van Aït Bin Haddou (Unesco werelderfgoed). Dit was een belangrijk handelspunt tijdens de kamelen-karavaans die eeuwenlang uit Timboektoe kwamen met hun rijke handelswaar. We klimmen helemaal naar de top voor het mooiste uitzicht!

Als echte schatgravers moeten we natuurlijk in stijl slapen, en daarom slapen jullie vannacht in de Dadesvallei in een kasbah. Dit is een soort zandkasteel! We hebben een prachtig uitzicht over de Vallei van de Duizend Kasbahs.

Dag 4

Ezelwandeling

Uitstap Dades-vallei. Vergezeld door muilezeltjes ontdekken we een schitterend stukje natuur. We wandelen door de veldjes en langs een paar oude kashba’s (lemen zandkastelen). In elke periode van het jaar is de vallei anders: in februari bloeien de amandelbomen, daarna de perzikbomen, later in het jaar de oleanders en in het najaar de vijgenbomen en granaatappels. Diner en overnachting Kasbah Tizzarouine. Hebben jullie zin in een djembé-feestje? (Afrikaanse trommels).

Dag 5 en 6

Kleine Prins in de Woestijn

Vandaag gaan we eindelijk naar de woestijn! Zo’n grote zandbak heb je nog nooit gezien! Dromedarissen staan op ons te wachten, om ons mee te nemen naar een echt Berbers tenten-kamp onder de sterren… Dit wordt vast een onvergetelijke nacht! We gaan ook een verhaaltje voorlezen uit het boek van De Kleine Prins. (1 nacht in Kasbah, 1 nacht in tentenkamp)

Dag 7

Ksar en schooltje

We laten de geheimen van de woestijn weer achter ons en rijden door het droge landschap van de steenwoestijn naar een dorpje, dat net een labyrint is! De ksar is gelegen in een oase, en vaak al lekker warm in deze tijd van het jaar. We bezoeken een schooltje en relaxen in de Andalousische tuinen bij de ksar.

Dag 8

Ouarzazate Filmstudio's

Vandaag bezoeken we het Hollywood van Marokko. Je voelt je een echte filmster, als je door één van de kastelen loopt en de filmstudio’s van Ouarzazate ontdekt. Misschien loop je Brad Pitt wel tegen het lijf! O.a. “Asterix en Obelix, Missie Cleopatra” is hier opgenomen.

Diner en overnachting in een hotel met zwembad in het centrum van Ouarzazate.

Dag 9

Retour

Terugvlucht uit Ouarzazate (naar wens) of Marrakech (incl transfer naar Marrakech).

 1. Tijdens de rondreis alle overnachtingen op sfeervolle locaties. 2-3 persoons kamers of familie-kamer, eigen badkamer. Regelmatig zwembad. 
 2. Op basis van half pension behalve dag 1 in Marrakech (je kunt dan “uit eten” of diner bestellen in riad +16€ pp)
 3. Dromedarisrit en nacht in woestijnkamp
 4. Professionele begeleiding door Nederlands sprekende gids en lokale chauffeur.
 5. Alle vervoer, van het moment dat het vliegtuig landt... Wij reizen in een comfortabel minibusje met privé-chauffeur.
 6. Alle excursies vermeld in het programma, incl. entreegelden.
 7. Gratis per familie: Boekje (pocket) “De Kleine Prins”.
 1. Reis- en annuleringsverzekering. Wij helpen u hier graag bij.
 2. Vliegticket met Royal Air Maroc, Transavia of Ryanair. We helpen u graag bij het zoeken naar het gunstigste ticket (en boeken)
 3. Lunch en drankjes. Reken op +/- 5 à 10 € per maaltijd en 1 € per drankje.
 4. Diner dag 1.
 5. Fooien chauffeur en hotelpersoneel.
 6. Zakgeld voor souvenirs!
Please wait...
 1. Saskia:

  Hele fijne vakantie gehad dankzij Dades-reizen. We boekten een van de familiereizen. Mooi verschil met andere aanbieders van familiereizen is dat het reisgezelschap klein is (max 3 families) en dat de reisleidster al lang in Marokko woont en hier veel familie, vrienden en kennissen heeft. Hierdoor hebben wij Marokko ervaren op een manier die ons heel goed beviel: zo hebben we mogen meegenieten van het ramadan ontbijt en van het Suikerfeest, heel bijzonder! Er werd ook rekening gehouden met maatwerk (wil je iets specifieks bezoeken? Dan wordt meteen gekeken wat mogelijk is). De accommodaties waren prachtig en we voelden ons heel veilig!
  De rondreis Woestijnavontuur De kleine prins is bedoeld voor jongere kinderen, maar is ook voor oudere kinderen en de ouders/opa’s en oma’s etc heel leuk. Mijn dochter was een stuk ouder (15 jaar) dan de andere kinderen, maar heeft genoten van de reis. Deze vakantie heeft een gedeelde eerste plaats bij haar, en dat terwijl we al best wat gezien hebben van de wereld, dus dat zegt wat.

  • astrid:

   Hoi Saskia, Dank voor je review! Super leuk om te horen dat deze reis bij Zenne een gedeelde eerste plek heeft gehaald, haha. Echt leuk om haar (rustig) te zien genieten, ook al waren de andere kinderen een stuk kleiner. Het is een reis die idd leuk is voor alle leeftijden! We vonden het ook heel gezellig met jullie. Tot ziens, incha’allah. Hartelijke groeten, Astrid

 2. Bert en Kristel:

  Goedemorgen, Astrid, Christine, Mustafa, Mo en iedereen die heeft meegeholpen,

  We willen jullie graag ontzettend bedankt voor de geweldige reis die Tessa met mijn ouders met jullie heeft gemaakt. Ze heeft het geweldig gevonden en alle zorg en aandacht was geweldig. Iedereen was zo vreselijk aardig zei ze. Alles wat ze heeft gezien en meegemaakt, echt ervaringen voor het leven.

  Nogmaals ontzettend bedankt! We komen met de vakantiebeurs zeker langs om jullie te ontmoeten en persoonlijk te bedanken.
  Jullie zijn geweldig!

  Bert en Kristel M.

 3. Anouk:

  Beste Astrid,

  Je reis was superleuk. De dingen die we hebben gedaan waren ook goed uitgekozen. Op de kamelen reiden vond ik het leukst. Het is niet eng. En in het tentenkamp slapen was vet cool! omdat het dan net lijkt of je even een nomaad bent. Op zondag gingen we naar de rozenvallei. Die zag er prachtig uit, en als je moe wordt kun je op een ezeltje gaan zitten. Twee dagen later gingen we naar de markt. Ik heb daar muziekinstrumenten gekocht.
  Ook zagen we een ezel parking ik wist niet dat die bestond. Maar die bestond dus wel.

  Het is een superleuke reis. Ik denk dat iedereen zo’n reis wel wil meemaken!!!!!!!!!
  groeten van Anouk

 4. Sjanie, Frits, Stefan en Niels:

  Hallo Astrid, Vannacht zijn we weer thuis gekomen. Wat een reis! Het was geweldig. Goed georganiseerd, Hamsah: een uitstekende chauffeur die veel over het land vertelde en goed met de jongens overweg kon (ging nog voet-ballen met ze af en toe en kaartspelletje doen:) Kortom: voor herhaling vat-baar. De meest ‘primitieve’ dingen vonden we het leukst: nomaden bezoeken, met ezeltje de bergen in en daarna eten bij de eigenaar van de ezel, markt bekijken. Het hotelletje in Tisselday was de favoriet en het laatste hotel was een goeie afsluiter van de reis. ‘Beleef het echte Marokko’ is inderdaad echt van toepassing geweest. Al met al wil ik je bedanken voor de manier waarop je ons Marokko hebt laten leren kennen! Hartelijke groet en wellicht tot een volgende keer! Groetjes van Sjanie, Frits, Stefan en Niels

 5. isis:

  Beste Astrid & Charif, Ik raak maar niet uitgesproken over onze reis. Wat was het een mooie ervaring. We hebben ontzettend genoten van jullie gezelschap. Het landschap, de keuken en gastvrijheid van de mensen hebben ons echt verrast. We zijn goed op adem gekomen in Marrakech, hoewel ik veel moeite had met de drukte en de geluiden van de stad. De halve dag die we met de gids hebben doorgebracht was mooi en intensief. In het paleis zelfs enkele primeurtjes, want er waren pas gerenoveerde zalen open gesteld. De gids wilde ons veel laten zien, maar wij hebben hem een beetje moeten remmen in zijn enthousiasme. Isis keek halverwege bijna scheel van alle indrukken. We hebben veel in de tuin van het hotel geluierd. Echt een verademing. Groetjes, Isis, Cas en Jane

 6. sandra:

  Beste Astrid, Wij zijn intussen ruim een week thuis, en weer geland in het daagse Hollandse leven. Middels foto’s en de fantastische herinneringen aan de reis met jou en je organisatie genieten we nog na. Ik heb enkele foto’s op dropbox gezet, die je misschien ook leuk vindt om te zien of te hebben, oa waar jij en Charif opstaan. groetjes van Sandra

 7. Eva:

  Beste Astrid, Het was leuk! we hebben veel leuke dingen gedaan: Ik heb mooie oorbellen gekocht en we zijn naar de woestijn geweest. Ik heb ook een slangetje in een doosje gekocht. Je had een leuk boek over DE KLEINE PRINS meegenomen. Hij beleefde veel leuke avonturen en ontmoeten een meneer. Je hebt ons veel verteld over marokko. En ik heb geleerd mijn naam in het arabisch te schrijven. Dank je wel! groeten van Eva

 8. Isa:

  Beste Astrid,
  Ik vond Marokko heel erg leuk en we hebben veel leuke dingen gezien en gedaan. Toen we in Marrakesh aankwamen hebben we thee gedronken op een heel mooi dakterras van het hotel en daarna zijn we de stad ingegaan, het was daar heel erg druk maar wel leuk. Tegen de avond waren we ook nog in de stad wat heel leuk was omdat je ‘aangevallen’ wordt door alle mensen die je bij hun restaurant proberen te laten eten. Daarna zijn we naar een wat rustigere stad gegaan Ait Benadou, daar zijn we naar de top van de berg ge-gaan door de hele mooie stad waar het vol zit met schilders. We bleven in alle hotels maar 1nacht en gingen daarna weer verder behalve in 1 daar bleven we 2 nachten wat helemaal niet erg was omdat we dat eigenlijk het mooiste en leukste hotel vonden. We hebben ook op ezels gereden, in het begin was dat best wel eng omdat je best wel wiebelt. Terwijl we op de ezels zaten hebben we in het Arabisch tot tien leren tellen, maar mijn broertje en ik heb-ben ook 2 Marokkaanse jongen tot tien in het Nederlands leren tellen. We hebben ook op dromedarissen gereden, het opstijgen was het engst omdat de dromedaris heel lang naar voor bleef hangen maar als je er eenmaal op zat was het heel erg leuk. We zijn met de dromedarissen de Sahara in ge-gaan en we hebben daar overnacht in een tentenkamp, eerlijk hebben we daar niet ze heel goed geslapen omdat het heel koud werd in de nacht. We zijn toen terug gegaan naar het hotel in de Sahara en hebben daar weer ont-beten. De ontbijten waren overal heel erg lekker. We hebben ook off-road gereden met de jeeps en we zijn daar een nomadenfamilie tegengekomen, het is echt heel gek om te zien hoe zij daar leven met zo weinig. We hebben ook nog veel fossielen gevonden waar vooral mijn kleine broertje van 9 heel blij mee was, hij had ook nog een echte trilobiet gekregen. Maar helaas kwam ook het einde van de week, aan het einde was er een quiz over alles wat Astrid ons verteld had tijdens de reis. Ik had de quiz gewonnen wat ik heel leuk vond en ik kreeg daarom een kilo Marokkaanse koekjes die we nu nog eten. Ik vond de reis echt super leuk en wil zo graag weer terug dus ik hoop dat we dat ook nog snel gaan doen. Groetjes Isa (15 jr)

 9. Karin en Joris:

  Dag Astrid,

  Wij zijn zonder enig probleem thuis van vorige week dinsdagochtend (04:00). En we zijn ondertussen terug aan het werk sinds vorige week woensdag (Joris) en donderdag (ik). Ik heb zelfs nog niet alle foto’s kunnen doornemen.

  Het was voor ons de eerste keer dat wij zulk een georganiseerde reis hebben gedaan en we kunnen zeggen dat alles uitstekend is gegaan. Waarvoor nogmaals dank en ook aan Ibrahim voor zijn terreinkennis, kennis van de lokale bevolking, de gebruiken en zijn visie en beschouwingen over de gang van zaken in Marokko en de wereld (bv onderwijs, godsdienst, filmindustrie, argan-coöperaties, …).

  We hebben echt kunnen genieten van de mooie hotels, het gevarieerde uitgebalanceerde traject, de mooie natuur, de off road trip in de zwarte bergen en de Sahara, het lekkere eten, de gastvrijheid en behulpzaamheid in de verschillende verblijven… . We – en de kinderen zeker – apprecieerden het ook dat de kids een aparte slaapkamer hadden met meestal ook nog afzonderlijke bedden.

  Wat ons ook vooral bijblijft is dat er was meer water (en dus ook groen) was dan wij oorspronkelijk hadden verwacht. De wandeling in de kloof was super en mooi, ook de kinderen waren er ook zeer enthousiast over. In de Sahara vond ik zalig om op je matras naar de sterrenhemel te kunnen kijken. De CLA studio’s op zich stelden niet zoveel voor, maar de Jerusalem-set maakte alles goed. Ook het restaurant in Ouarzazate was heel gezellig en we hebben er lekker gegeten. De eigenaar/manager kwam met de taart (waarvoor nogmaals dank !) en deed nog een gezellig babbeltje. Hij liet zijn gastenboek zien waarin Ben Kingsley nog een krabbel had gezet. Inderdaad dit adres is een aanrader.

  Nogmaals dank voor deze onvergetelijke ervaring.

  Groetjes,

  Karin, Joris en de kids BE

 10. Michael:

  Hoi Astrid, we zijn weer thuis, het ‘gewone’ leven is weer begonnen. Het huis geurt nog naar Marokko. De Marokkaanse thee die ik eergister maakte smaakte toch wel anders dan die ons steeds zo gastvrij werd geserveerd…

  Maar allemaal zijn we nog enorm vol van onze Marokkaanse belevenissen. Weemoedig kijken we er op terug, vol verlangen naar die mooie wereld. Want wat was het fantastisch! En daar heb jij een heel belangrijke rol in gespeeld. Met jouw enthousiasme en respectvolle manier van omgaan met de cultuur. En met oog voor ons, de leeftijdsverschillen en onze interesses. Petje af! Een onvergetelijke week, die zijn positieve sporen bij ons allen achterlaat. En ons doet verlangen terug te keren naar Marokko. Dat zal zeker gebeuren. Jouw missie is geslaagd!

  Michael Beekink (5 kinderen, 9-12-14-15-19 jaar)

 11. fam Schotman:

  We hebben met ons gezinnetje een geweldig mooie rondreis met Dades reizen gemaakt door het zuiden van Marokko. Astrid en Mohammed gaven ons een mooi inkijkje in de verschillende culturen hier.

  Hun persoonlijke touch aan de reis is ons zéér goed bevallen. Kasbah Tizzarouine is één van de hotels waar we overnacht hebben. Sfeervolle ruime kamers met mooi geweven stoffen en tadelakt muren.

  Opzwepende jambee-sessies na het eten. En als het echt warm genoeg is, is het zwembad met het wereldse uitzicht natuurlijk geweldig!

  Fam. Schotman (Remi-10, Wout-8, Nora-6)

 12. Marion:

  Wij kijken bijzonder goed terug op onze reis naar Marokko. Het was een heel leuke ervaring en echt iets om op terug te kijken. Veel mensen zijn zeer geïnteresseerd. Ook om zelf iets dergelijks te doen. Koen heeft maandagochtend met een tas vol stenen, woestijnzand en 25 foto’s op een USB stick een spontane spreekbeurt mogen houden. De juf vond het zeer geslaagd en er waren diverse kinderen die het ook heel mooi vonden.

  Marion, Koen, Teun en Martin

Add a review